Ittas vezetés miatt folyik ellenem eljárás -mire számíthatok?

Mitévők lehetünk, ha ittas vezetés gyanúja merült fel ellenünk, vagy egy közeli hozzátartozónk ellen? Mi az, ami egyáltalán ittas vezetésnek minősül? Milyen következményekkel járhat az alkoholos befolyásoltság alatt történő autóvezetés?

A cikkben ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg, szokás szerint most is egyszerűen, érthetően, gyakorlatiasan.

Mi számít egyáltalán ittas vezetésnek?

Amennyiben úgy ülünk a volán mögé, hogy a szervezetünkben a véralkohol-koncentráció meghaladja a 0,50 gramm/liter, vagy pedig a levegőalkohol-koncentráció haladja meg a 0,25 milligramm/liter értéket.

Akkor is kimerítettük az ittas vezetés fogalmát, ha olyan mennyiségű alkohol van jelen a szervezetünkben, amely később felszívódva idézné elő ezeket az értékeket.

Az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet egyébként a véralkohol-koncentráció alapján így osztályozza az ittas vezetés szintjeit:

  • 0,2‰ (20 mg%) = az alkoholfogyasztás nem bizonyítható,
  • 0,21-0,50‰ (21-50 mg%) = ivott, de alkoholosan nem volt befolyásolt,
  • 0,51-0,80‰ (61-80 mg%) = igen enyhe,
  • 0,81-1,50‰ (81-150 mg%) = enyhe,
  • 1,50-2,50‰ (150-250 mg%) = közepes,
  • 2,51-3,50‰ (251-350 mg%) = súlyos,
  • 3,51‰ felett (351 mg%) = igen súlyos fokú alkoholos befolyásoltság.

Felmerülhet kérdésként, pontosan mekkora mennyiségű sör, bor vagy rövidital elfogyasztása jelentheti az egyes szintek elérését.

Erre már csak azért sem térek ki, mivel számolgatás és indokolatlan kockázatvállalás helyett biztosabb, ha vezetés előtt és a volán mögé ülve inkább egy kortyot sem iszunk.

Milyen következményekkel járhat, ha ittas vezetésen kapnak bennünket?

Az ittas vezetés leggyakoribb szankciója a járművezetéstől történő eltiltás. Az eltiltás lehetséges időtartama meglehetősen széles skálán mozoghat, hiszen az egy hónaptól kezdve egészen a tízéves távlat is szóba jöhet.

Értelemszerűen az alkoholos befolyásoltság mértéke nagyban befolyásolja azt, hogy az ittas vezetés végül milyen mértékű büntetést von maga után. Mindezen felül a pénzbüntetés is gyakorta alkalmazott szankció ittas vezetésnél.

Akár több százezer forintos pénzbüntetésre is számíthat az, akit ittas vezetésen kapnak. Némileg enyhítheti ennek a terheit annak a lehetősége, hogy a bírság igény szerint részletekben is kifizethető.

Szigorúbb szankcióra kell ugyanakkor számítani abban az esetben, ha az alkoholos befolyásoltság alatt történő autóvezetés hatására személyi sérülés, vagy nemkívánatos módon halál következik be.

Mi jelenthet súlyosbító körülményt ittas vezetésnél?

Mindenekelőtt az, hogy az ittas vezetés közben balesetet vagy személyi sérülést okozunk. Ilyenkor az esetek döntő többségében súlyosabbnak minősül az elkövetett bűncselekmény.

A másik a súlyosbító körülmény a visszaesés. Vagyis az a szintén nem túl kedvező körülmény, ha már több ízben is részesültünk szankcióban ittas vezetés következtében. Ez tényleg nem játék, ugyanis visszaeső ittas járművezetőként akár a felfüggesztett, vagy pedig a letöltendő szabadságvesztés is szóba jöhető elmarasztalásként.

Mit érdemes tenni, illetve mit javasolt elkerülni az ittas vezetés kapcsán?

Nyilván a leginkább célravezető nem a volán mögé ülni akkor, ha csak egy korty alkoholt is fogyasztottunk, vagy ha legfeljebb néhány kilométert vezetnénk csak le. Fontos, hogy erre ne buzdítsunk másokat sem.

Hogyha mégis megtörtént a baj, akkor legyünk tisztában vele, a vallomás és nyilatkozattétel megtagadásának joga a miénk. No és a legfontosabb, hogy lehetőség szerint minél hamarabb keressünk fel egy megbízható ügyvédet.

Hogyha Ön vagy közeli ismerőse, hozzátartozója került bajba ittas vezetés gyanújával, keressen az alábbi elérhetőségeken. Szívesen segítek, beszéljük át a lehetőségeket!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Bűncselekménnyel vádolják? Keressen bizalommal, hogy segíthessek!

Visszahívást kérek