A letartóztatás forgatókönyve

Milyen feltételei, időtartama és forgatókönyve lehet az őrizetbe vételnek, a bűnügyi felügyeletnek és a letartóztatásnak? Továbbá mit érdemes tenni akkor, ha Ön vagy hozzátartozója kerül ilyen helyzetbe? A cikkből kiderülnek a válaszok.

A szabadságvesztés első szintje, az őrizetbe vétel

Az őrizetbe vétel gyakorlatának az alkalmazása a rendőrség jogkörébe tartozik. Fontos, hogy maga az intézkedés, vagyis az érintett fél személyi szabadságának az ideiglenes megvonása maximum 72 órán át tarthat.

Őrizetbe venni csakis úgy lehet bárkit, hogy

  • megállapítást nyerjen a szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény megalapozott gyanúja;
  • emellett pedig a terhelt személy letartóztatásának a szükséges mivolta szintén valószínű legyen.

Az esetek döntő hányadában egyébként ez úgy történik, hogy vagy tetten érik, vagy pedig egyenesen elfogják a terhelt személyt. Amikor az őrizetbe vétel 72 órás intervalluma lejár, akkor kétféle forgatókönyv képzelhető el:

  • az érintett vagy szabadlábra kerül;
  • vagy pedig a letartóztatásának elrendelése történik.

Bűnügyi felügyelet

A bűnügyi felügyeletet már a bíróság írhatja elő. Azt jelenti a gyakorlatban, hogy a terhelt személy engedély hiányában nem hagyhatja el a számára kijelölt területet, ingatlant vagy intézményt. Illetve engedély nélkül egy előre meghatározott bekerített helyet sem hagyhat el.

A bűnügyi felügyelet keretei között rendszerint az is kikötésnek számít, hogy a terhelt bizonyos jellegű nyilvános helyeket, rendezvényeket és közterületeket ne látogasson.

Mindezen felül az is általános rendelkezésnek tekinthető, hogy az érintett személynek előre rögzített időközönként a rendőrségen is jelentkeznie kell. Hogyha pedig vét a felsorolt rendelkezésekkel szemben, az szankciókat vonhat maga után.

Letartóztatás

A szabadságvesztéssel szemben a letartóztatást a bíróság rendelheti el, a végrehajtása pedig büntetés-végrehajtási intézetben kell, hogy történjen. Bűncselekmény megalapozott gyanújával lehet csak valakit letartóztatni, ami egyébként a következő feltételekhez kötött:

  • a szóban forgó cselekményt a törvény szabadságvesztéssel büntesse;
  • álljon fenn megalapozott gyanú a terhelt személy ellen;
  • illetve a büntető eljárás megindításához szükséges okoknak rendelkezésre kell állnia.

A fentiekből egyenesen következik, hogy a pusztán pénzbüntetéssel fenyegetett bűncselekményeknél a letartóztatás nem merülhet fel opcióként.

Milyen hosszúságú lehet a letartóztatás időtartama? Ez nagyban függ az elkövetett jogsértéstől. Ugyanis egy erre vonatkozó törvény határozza meg az eltérő súlyú bűncselekményeknél kiróható letartóztatás maximális időtartamát.

A letartóztatással kapcsolatban érdemes megemlíteni néhány különös feltételt is. Például azt, amikor

  • megalapozottan feltehető a szökés, az elrejtőzés, vagy pedig bűnismétlés veszélye;
  • a terhelt személy szökésének, illetve az elrejtőzésének a nagyobb esélye miatt indokolt a jelenlét biztosítása;
  • fokozott esélye van annak, hogy a terhelt a tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével, egy-egy tárgyi bizonyítási eszköz megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével nehezítheti, meghiúsítja és veszélyeztetheti a bizonyítást.

Mi a javasolt teendő őrizetbe vételnél, bűnügyi felügyeletnél vagy letartóztatásnál?

Természetesen amint arra lehetőség nyílik, célszerű ügyvédhez fordulni mindhárom opció esetében. Az önálló képviseletnél ugyanis rendszerint eredményesebb és hatékonyabb az, ha egy a büntetőeljárásokban jártasnak számító jogi szakember jár el az érdekünkben.

Akár Ön, akár közeli ismerőse vagy hozzátartozója vált érintetté büntetőeljárás kapcsán, szívesen segítek. Vegye fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken, beszéljük át a szóba jöhető megoldásokat.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Bűncselekménnyel vádolják? Keressen bizalommal, hogy segíthessek!

Visszahívást kérek